Dodecatheon meadia

Gezien op de kwekerij

Dodecatheon meadia

Niet alleen gezien op de kwekerij, maar ook besteld en opgehaald bij kwekerij Bakker & Kobessen voor ons project ‘Twentse Tuin’.
Op de foto is nog niet veel te zien van het twaalfgodenkruid, zoals de Nederlandse naam van Dodecatheon meadia luidt. Overigens is dat een groot deel van het jaar zo, want na de bloei verdwijnt deze plant, die van oorsprong op de Noord-Amerikaanse prairie groeit, volledig. Het is dan ook de bloei in april-mei waar het bij deze plant om draait. De plant bloeit dan relatief lang, ongeveer twee tot drie weken. Erg vaak wordt twaalfgodenkruid niet aangeplant. De roze bloemen zijn 40-50 cm hoog. Doordat de bloembladeren teruggeslagen zijn, tonen de bloemen ook hun felgele hart met de meeldraden. Dat de plant familie is van de cyclaam, is duidelijk te zien aan de bloeiwijze.
Wij planten twaalfgodenkruid in de bosrand langs een oude kavelsloot. In groepen, samen met elfenbloem, knikkend nagelkruid, schout-bij-nacht en wijfjesvaren. De planten mogen hier hun eigen gang gaan. We zijn erg benieuwd naar het resultaat. De kweker ook. Hij komt graag langs met zijn fototoestel als het twaalfgodenkruid volgend jaar in bloei staat.