Landscape & Wind Park

Uniek nieuw Nederlands landschap

Landscape & Wind Park

Title:

Description:

Windturbines als onderdeel van het landschap

Landscape & Wind Park

Hoe gaan we om met de plaatsing van grote windturbines in het landschap? Deze vraag roept elke keer weer discussie op. Als wetenschappelijk opgeleide landschapsarchitecten in spe gingen Jan Heersche, Liezelotte Nagtegaal en Martijn Franssen op zoek naar een antwoord. Het werd hun afstudeeronderzoek, onder begeleiding van Rudi van Etteger en Frank Stroeken.


Aanpak

Het lot van windturbines is dat ze vaak op plekken langs snelwegen en bij bedrijventerreinen worden geplaatst. Zelden worden ze ingezet om een landschap te creëren, om een daad te stellen. Door het wegstrepen van locaties worden windturbines alleen op minder waardevolle plekken geplaatst. De plek wordt zo nog minder waardevol, de windturbine wordt vervolgens geassocieerd met deze plek. We noemen dit de ‘negatieve plaatsingsstrategie’. Dat kan en moet volgens ons anders. Laat het landschap leidend zijn bij het plaatsen van windturbines.







Toerist in eigen land

In landen als Duitsland en Denemarken lukt het wel om grote windparken te realiseren zonder dat bewoners zich er al te sterk aan lijken te storen. Voor ons aanleiding om gedurende een rondreis van drie weken twintig windparken in Nederland, Duitsland en Denemarken te onderzoeken. Met een vooraf opgestelde lijst met toetsingspunten, topografische kaarten en geprepareerde routes met vooraf bepaalde fotopunten is voor elk windpark vergelijkbare informatie verzameld. In het veld en bij de verwerking van de gegevens hebben we zo geprobeerd te achterhalen wat de invloed van landschapselementen als bos, houtwallen, bebouwing, hoogspanningsleidingen en andere windparken is op de perceptie van een windturbine. Ook is gekeken naar de invloed van de lay-out van het windpark op de manier waarop mensen naar windturbines kijken.



Aansprekende concepten

Het veldwerk en de analyse van de verzamelde gegevens verschaften een schat aan informatie. Zo kan het raadzaam zijn om bij de aanwezigheid van beplanting te kiezen voor een afwijkende rotordiameter. De vormgeving van de voet van de turbine en de onderhoudswegen bepalen voor een belangrijk deel de manier waarop mensen tegen de gehele turbine aankijken. Kleinschalige landschappen lenen zich, uit landschappelijk oogpunt, prima voor het plaatsen van windturbines.







Toerist in eigen land

Deze en nog veel meer bevindingen legden we vast in een omvangrijk boekwerk en verwerkten we in een plaatsingsstrategie voor windparken, waarbij het landschap de basis is.

Het afstudeerwerk is genomineerd voor de Archiprix en aangeboden aan de toenmalige Rijksadviseur voor het landschap, Dirk Sijmons. Nog steeds ontdekken we dat onze bevindingen van toen ook nu nog van toepassing zijn, ondanks de groei van de nieuwe generaties windturbines.





  • Kenmerken
Kenmerken

Landscape and Wind Park

Locatie: Nederland

Opdrachtgever: Afstudeerwerk WUR

Partners: Liezelotte Nagtegaal, Martijn Franssen

Status: Prijsvraag Stimuleringsfonds

Periode: 2017

Thema: Energie. Landschap.


Strategieën voor de plaatsing van windturbines in het landschap