Twentse Tuin

Title:

Description:

Tuin en landschap vloeien naadloos in elkaar over

Twentse Tuin

In het buitengebied van Zenderen, omgeven door het kleinschalige Twentse landschap, ligt de Twentse Tuin. De afgelopen kwart eeuw groeide de tuin zonder vooropgezet plan op organische wijze. Als er werd ingegrepen was dat op gevoel. Zo ontstond een tuin die in de zomer meer dan de moeite waard is, maar die wat betreft ligging van borders en paden en wat betreft onderhoud niet altijd even praktisch is.

Opgave

Hofstra|Heersche kreeg de vraag om een tuin te ontwerpen die recht doet aan wat er al is, maar die praktischer is in onderhoud. Bovendien moet het ontwerp het bestaande perceel en een meer recentelijk aangekocht ‘bosperceel’ beter met elkaar verbinden.

Veel planten in de tuin hebben emotionele waarde. Andere planten, zoals de oranje schijnpapaver (Meconopsis cambria), vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) en perzikbladklokje (Campanula persicifolia), zijn beeldbepalend omdat ze elk jaar massaal opduiken, telkens op een andere plaats.







Het landschap op een presenteerblaadje

Tuin en landschap vloeien in het ontwerp voor de Twentse Tuin naadloos in elkaar over. Daar zorgen onder andere de vanaf het terras uitwaaierende borders voor. Deze zijn het bloeiende hart van de tuin én een afspiegeling van het achterliggende bos- en weidelandschap. Eetbare planten, wuivende grassen, kleurige bloemen en verwilderde eenjarigen trekken de aandacht. Via een gazon met verspreid staande fruitbomen en een bloemrijke weide vloeit de tuin over in het kleinschalige landschap.



Aan de zuidoostzijde attenderen vrijstaande bomen de wereld van het bos van het aangrenzende perceel tot aan de woning. Zichtlijnen en routes verknopen het bestaande perceel met het bosperceel. Een oude kavelsloot is omgetoverd tot onderdeel van de tuin. Maatvoering en toepassing van materialen zijn ondergeschikt aan het gebruik: zitten, lopen, fietsen en trekker rijden.

De opeenvolging van ruimtes maakt de tuin spannend en toegankelijk. Het is een landschap waarin kinderen kunnen ontdekken en volwassenen kunnen ontspannen. Een landschap waar vogels nestelen, hazen zich verstoppen en bijen ijverig werken aan een nieuwe honingvoorraad.





Voor de Twentse Tuin maakte Hofstra|Heersche niet alleen het tuinontwerp. Ook het opstellen van een gedetailleerd beplantingsplan, de uitvoeringsbegeleiding en een deel van de uitvoering is door Hofstra|Heersche gedaan, vakkundig bijgestaan door de hoveniers van hoveniersbedrijf Ruud Wijlens uit Haaksbergen en door loonbedrijf Frans Eshuis uit Enschede.







Kleurrijke borders in een landelijk decor