Historische Vechthoeve

Uniek nieuw Nederlands landschap

Historische Vechthoeve

Title:

Description:

Landelijke tuin met theatraal zicht over het Vechtdal

Historische Vechthoeve

In Dalfsen, in de Marshoek, een middeleeuwse broekontginning in het stroomdal van de Overijsselse Vecht, ligt een woonboerderij met een prachtig maar in slechte staat verkerend boerenerf. De eigenaren vroegen Hofstra|Heersche om hulp bij de vormgeving van erf en tuin.


Aan het Vechtdal

De fraai beplante Marshoekersteeg vormt de ontginningsbasis, van hieruit is onder een hoek, in een visgraatmotief, het landschap ontgonnen. Het gaat om een relatief vlak en open gebied. Het erf van de woonboerderij wordt omringd door historische gebouwen met elk een eigen volume, ori√ęntatie en nokrichting. Het woonhuis (vrij formeel) en de schuur (hallenhuis) zijn rietgedekt en stammen uit de eerste helft van de negentiende-eeuw. Het erf is omzoomd met singels en vanuit de achterzijde is er een prachtig zicht over de weilanden, geflankeerd door oude eikenlanen.







Een nieuw begin

We stellen een nieuwe en logische indeling van de tuin voor met een duidelijke gradatie tussen voorerf en achtererf. Op het voorerf krijgen alle functionele en representatieve elementen een plek. Denk aan de siertuin, het parkeren en een fraaie hoogstam-boomgaard. Aan de achterzijde komen de elementen die je privé gebruikt, zoals zonneterrassen en een zwemvijver.



Tuinontwerp

Het ontwerp brengt het omringende landschap tot aan de achterdeur. Zichtlijnen op de omgeving worden vrijgemaakt in de bestaande erfsingel. De zwemvijver op de voorgrond vormt het podium voor het nieuwverworven uitzicht, twee houtsingels zijn de coulissen. De paardenweide sluit naadloos aan op de tuin. De dieren figureren in een prachtig landschappelijk decor. Het gehele ensemble van gebouwen komt in aaneengesloten verharding te staan. De donker gebakken klinkers zorgen voor een mooi contrast met de historische gevelsteen. Het aaneengesloten oppervlak onderstreept het functionele karakter rond de gebouwen.






Werkzaamheden

Hofstra|Heersche maakte een tuinontwerp met daarin een inventarisatie, een zon-schaduwanalyse, een functioneel plan, beplantingsplan en een werktekening. Op basis van het ontwerp voerde een lokale aannemer het werk uit.




  • Kenmerken
Kenmerken

Historische Vechthoeve

Locatie: Dalfsen, Overijssel

Opdrachtgever: Particulier

Partners: Wup contractmanagement

Status: Uitgevoerd

Periode: 2015

Thema: Tuin. Beplanting. Uitvoering.


Landelijke tuin met theatraal zicht op het Vechtdal