In praktijk

36-1-1280x927.jpg


Achterhoeks erf

Deze monumentale boerderij is één van de ‘klassieke’ boerenerven in de Achterhoek die aan de vele veranderingen in de landbouw van de afgelopen decennia is ontsnapt. Waar veel monumentale boerderijen de afgelopen jaren zijn getransformeerd tot woonboerderijen, losgeweekt van het merendeel van de bijbehorende gronden, is dat hier nog niet het geval. Het is geen groot bedrijf, maar het is wel op een natuurlijke manier verknoopt met de bijbehorende gronden.

Die unieke situatie van een monumentale boerderij, verankerd met een kleinschalig landschap willen wij graag behouden en versterken. We hebben daartoe een plan ontwikkeld voor de ontwikkeling en het beheer van een uniek stukje Achterhoek. Zo denken we een actief agrarische bedrijf op een monumentaal erf te kunnen behouden voor de toekomst.

Met de beoogde transformatie en herbestemming leveren de voorliggende plannen een bijdrage in drie grote vraagstukken die momenteel spelen: het ontwikkelen van nieuwe natuur en robuuste ecologische verbindingen, de woningbouwopgave waarbij ook mensen met een modaal inkomen moeten kunnen wonen in een duurzame woning in het groen en tot slot een duurzaam en vitaal platteland. Aan elk van deze drie thema’s willen wij graag een bijdrage leveren.

 

 





  • Kenmerken
Kenmerken

Achterhoeks erf

Locatie: de Achterhoek

Opdrachtgever: Eigen initiatief

Partners: Bosgroepen

Status: Concept

Periode: 2021


Herontwikkeling van een historisch agrarisch erf


zoom_0.mp4.03_47_08_03.Still001-1280x905.jpg

Samen werken

Wij staan een creatieve manier van werken voor. Daarom zetten we al onze vindingrijkheid in om samen plannen te kunnen maken, bewoners te betrekken en besluitvormingsprocessen niet te vertragen. Online en offline.


Samenwerken als expertise

Wij hebben ons sinds onze oprichting bekwaamd in samenwerkingsprocessen. Zo maken wij ontwerpen met én voor mensen. Een wezenlijk onderdeel van onze aanpak is de intensieve interactie met de projectomgeving. Bij voorkeur in het veld. Of anders op locatie rond een kaart aan tafel.

De coronacrisis noopte ons onze aanpak, samenwerkingsvormen en werkwijzen tegen het licht te houden en aan te passen op nieuwe situatie. Dat ging aanvankelijk nog wat onwennig en met lichte tegenzin. Tegelijkertijd kunnen we constateren dat we inmiddels bedreven zijn geworden om online en op een creatieve manier samen te werken. Zo kunnen we onze interactieve aanpak en diensten onverminderd zelfs op afstand blijven inzetten.

Met de technische tools en ervaring om samen op een creatieve manier planprocessen te doorlopen. In elke omvang en in elke vorm.







Naar buiten!

Meer nog dan ooit tevoren organiseren wij sinds corona onze bijeenkomsten buiten. Dat was al effectiever en leuker, maar sindsdien ook gezonder.

Ons mobiele kantoor met alle benodigde middelen nemen we, samen met onze mooie verhalen, gewoon mee. We vinden altijd wel een geschikte locatie. Want rond een lange picknicktafel of in een grote kring in de buitenlucht is het goed overleggen. Het vergroot de betrokkenheid van de groep, binding met het gebied en zicht op de mogelijkheden.

Eropuit!



XL : maak het groter!

Als we niet naar buiten kunnen verschalen we onze middelen. Zo passen we onze omgeving aan op onze werkwijze.

Een kantoor wordt een zaaltje. A4 wordt een poster. En als de opkomst groot is, werken wij nog groter. Hiervoor werken we samen met een opdrachtgever een corona-bestendig draaiboek uit voor participatie.

Zo hebben we met succes midden in corona-tijd een workshop georganiseerd voor 30 deelnemers. Hiervoor hebben we reusachtige kaart geplot en de ruimte van een gymzaal benut. Deze bood voldoende ruimte om goed samen te kunnen werken zonder dat de afstandsregels in het gedrang zouden komen.







Samen digitaal

Tegelijkertijd zien wij ook dat veel van het analoge overleg ook post-corona is verschoven naar een online omgeving. Wij hebben een waaier aan mogelijkheden om deze online bijeenkomsten te faciliteren. Afgestemd op de cliënt kiezen we voor een bepaald platform: zoom, meet, miro, teams, u zegt het maar.

Naast het bijdragen aan een regulier overleg zijn we in staat online interactieve presentaties te geven. Met Miro zijn we in staat in werkgroepverband te tekenen op dezelfde ondergronden en tezamen onderwerpen in beeld te brengen en te bespreken. Tot slot kunnen we ook onszelf streamen terwijl we aan het werk zijn op een analoge of digitale ondergrond, zodat iedereen online mee kan kijken met ons werk en we nog persoonlijker van gedachten kunnen wisselen.







Het beste van twee werelden

Door te blijven vernieuwen bieden we effectieve en boeiende interactieve online werkvormen. Zo kunnen we samen brainstormen met geeltjes, iets in stemming brengen, in deelsessies uiteengaan en samen op de kaart tekenen.

Ook zijn we in staat om analoog en digitaal werken te combineren. Dan werken we in een studio-opstelling vanuit kantoor aan onze schetsen en tekeningen, en filmen we onze vorderingen live. Deze stream is onderdeel van het digitale overleg.

We denken graag met u mee om te komen tot de meest geschikte werkvorm.



Creatief op afstand


IMG_0159-1280x960.jpg

Zinnenprikkelende stadsoase omgeven door stromend water

Koerdische Koer

De Koerdische Koer ligt in de voorname en reliëfrijke Burgemeesterswijk van Arnhem. De herenhuizen zijn aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd en rijkelijk voorzien van bijzondere details. Zo ook de woning van onze opdrachtgever. De leefruimte bestaat uit een beletage en een souterrain. De tuin is toegankelijk op verschillende niveaus.


Reliëfrijke achtertuin

De Koerdische Koer ligt in de voorname en reliëfrijke Burgemeesterswijk van Arnhem. De herenhuizen zijn aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd en rijkelijk voorzien van bijzondere details. Zo ook de woning van onze opdrachtgever. De leefruimte bestaat uit een beletage en een souterrain. De tuin is toegankelijk op verschillende niveaus.

De woning werd eerst grondig gerestaureerd. In samenwerking met JCR architecten en de interieurarchitecten van Monolyt werken we aan de aansluiting op de tuin. Een overdekte loggia werd aan de leefruimte gebouwd die door middel van een stalen trap in verbinding staat met de lager gelegen achtertuin. De achtertuin loopt schuin omhoog naar achteren, het hoogteverschil is over de betrekkelijk korte afstand bijna twee meter.







Elementen

De bakermat van de beschaving, het land van Tigris en Eufraat, tevens herkomst van de opdrachtgever, was onze inspiratiebron. Al in de zesde eeuw na Christus werden hier de eerste tuinen gerealiseerd met het doel het paradijs op aarde na te bootsen.  De vier basiselementen waren stromend water, beplanting, aarde en lucht.



Prikkelend voor de zintuigen

We realiseerden een intieme stadstuin waar veel is te zien en horen. Het hoogteverschil wordt opgevangen met lage, gemetselde keerwanden bekroond met zandsteen. Dit aardekleurige reliëf doet soms dienst als zitplaats en soms als een verkoelend gordijn van stromend water. Op de tussenliggende plateaus liggen de door waterbassins omgeven terrassen met een bijzonder mozaïek van geglazuurde en gebakken klinkers. Bijzondere bomen, zoals de Perzische slaapboom en een oude olijfboom, filteren het licht op het terras. De nieuwe bordestrap vanuit de woonkamer is op een fraaie manier vervlochten met de niveauverschillen in de tuin.

Voor de detaillering is gekeken naar de metselverbanden en het materiaalgebruik in de woning. Door vergelijkbare materialen op een nieuwe manier te combineren en toe te passen is een fraaie mix ontstaan tussen historie, inspiratie en cultuur: een Koerdische Koer.







  • Kenmerken
Kenmerken

Koerdische Koer

Locatie: Arnhem, Gelderland

Opdrachtgever: Particulier

Partners: Monolyt, JCR architecten, Kinran Consultancy

Status: definitief ontwerp

Periode: 2017 – 2018

Thema: Tuin. Beplanting.


Zinnenprikkelende stadsoase omgeven door stromend water


IMG_7765-1280x960.jpg

Wuivend helmgras en bijzondere duinvegetaties brengen de Duintuin tot leven

Duintuin

In Bentveld, op de rand van Aerdenhout, ligt een zeldzaam reliëfrijke tuin met duintoppen, duinvalleitjes en grillige eiken op een stukje oude duinen. Helaas zijn de eiken zó talrijk en is er zoveel ‘gemeentegroen’ aangeplant dat lekker in de zon zitten of een duintop beklimmen er niet meer in zitten. Hofstra|Heersche is gevraagd om mee te denken hoe deze schaduwrijke plek boordevol mogelijkheden meer diversiteit kan krijgen.

Aanpak

In de Duintuin kun je moeiteloos een wandeling ontwerpen. Als je kijkt door je oogharen zie je groepen van grillige eiken en een slingerpad dat door dalen en over tuintoppen naar verborgen plekken voert. Omgeven door wuivend helmgras, plukjes duindoorn en bijzondere accenten van bloeiende kruiden. De duinen in optima forma.







De juiste basis

Maar achterstallig onderhoud vertroebelt onze blik. In het tijdsbestek van een dag rooit Hofstra|Heersche daarom een belangrijk deel van het ‘gemeentegroen’, zaagt ongewenste bomen om en blest de bomen die nog moeten wijken. Vervolgens worden belangrijke punten ingemeten, zodat er een krachtig vertrekpunt voor het ontwerp ontstaat, de contouren van iets nieuws kun je door je oogharen al zien.



Robuust raamwerk

Het ontwerp is in gedachten al goeddeels voltooid. De routes zijn uitgezet, de beste plekjes om te zonnen zijn gekozen en locaties voor nieuwe beplanting uitgedacht. In een ontwerptekening komt alles samen: in een prachtige wuivende Duintuin.







Realisatie

Om die Duintuin te realiseren hebben we andere organisaties nodig. Zo is voor het verwijderen van de grote bomen een kapvergunning nodig. Hiervoor neemt Hofstra|Heersche de gemeente mee de tuin in om daar, ter plaatse, de plannen toe te lichten. Het herstel van de natuurlijke duinvegetatie werken we uit met de specialisten van Cruydt-Hoeck. We kiezen met de opdrachtgever de bomen uit op de kwekerij van Ebben en werken samen met Hovenier Koet uit Heiloo aan de uitvoering van het ontwerp. Het beplantingsontwerp voorziet in een uitbundig sortiment van droogteminnende soorten welke zijn geleverd door Bakker & Kobessen.





  • Kenmerken
Kenmerken

Duintuin

Locatie: Bentveld, Noord-Holland

Opdrachtgever: Particulier

Partners: Koet Hoveniers, Cruydt-Hoeck

Status: Uitgevoerd

Periode: 2017 – 2018

Thema: Tuin. Beplanting. Uitvoering.

Omschrijving kort: Wuivend helmgras en bijzondere duinvegetaties brengen de Duintuin tot leven


Het resultaat? Nationale Parken van wereldklasse.


DSC_0527-1280x857.jpg

Een onderzoek naar permacultuur, meerjarige teelten, voedselbossen en ‘agro-forestry’

Meerjarige teelten

Als vervolg op ‘Plan Ortolaan’, onze inzending voor de EO Wijers-prijsvraag voor de stedendriehoek Apeldoorn, Zutphen, Deventer, verdiepten we ons verder in de meerjarige teelten. Onze nieuwsgierigheid komt mede voort uit de maatschappelijke hype rond voedselbossen. Er is veel over geschreven, bijvoorbeeld door Mark Sheperd, Sepp Holzer en Martin Crawford. Maar hoe zit het echt in elkaar en is permacultuur een antwoord op de steeds intensiever wordende veehouderij?


Bijdrage aan het debat

Toen Louis Dolmans, beheerder van de ‘Natuurakkers’ in Park Lingezegen, het idee presenteerde om een congres te organiseren en Mark Sheperd uit te nodigen, besloot Hofstra|Heersche hier zowel inhoudelijk als financieel een bijdrage aan te leveren. Tijdens het congres ‘Van akker naar bos’ presenteerde Sheperd het verhaal van zijn boerderij in de Verenigde Staten. Wij organiseerden een ‘break-out session’ waarin we op zoek zijn gegaan naar nieuwe functies voor kleine landschapselementen als houtwallen.







Verdieping

De presentatie van Sheperd was voor ons aanleiding om ons verder te verdiepen in zijn gedachtegoed, gedachtegoed dat we ook vinden bij Sepp Holzer en Martin Crawford. Bij deze verdiepingsslag werken we samen met Walda Schenk, specialist op het gebied van biologische landbouw, voormalig melkveehouder en net zo onderzoekend en nieuwsgierig als wij. Een opdrachtgever in Hall (gemeente Brummen) gaf ons de gelegenheid deze zoektocht handen en voeten te geven. Hij wil een bestaand bos omvormen tot een bos waarin iets te halen is, een ‘bos met voedselboselementen’ dus.



Pilot

Gedurende een jaar bezochten we dit bosperceel elke drie weken. Samen met de eigenaar, Walda Schenk, een boer uit de omgeving, een vrijwilliger van de natuurvereniging en een buurtbewoner. Samen leerden we het bos kennen. Bij sneeuw, bij regen, bij kou en bij warmte. We zagen de bladeren komen in de lente en vallen in de herfst. En gedurende deze wandelingen ontstonden ideeën en wijzigden ze weer. Ontwerpen in alle rust.








Relevante kennis

In het kader van onze zoektocht bezochten we ook het bedrijf van Sepp Holzer en dat van Martin Crawford. Hoewel we beide bezoeken erg inspirerend vonden, blijkt het verschil tussen theorie en praktijk nog altijd levensgroot. De onderzoekende houding van Martin Crawford sprak ons aan. Hij kan momenteel met acht personen eten van één hectare bos van twintig jaar oud. De koolhydraten van de éénjarigen en de eiwitten uit vlees missen dan in je dieet. Ook verwerken en distribueren van de gewassen is nog een uitdaging.



Uitgebreid verslag

De bevindingen van onze excursies zijn vastgelegd in woord en beeld. Ze geven een inkijkje in de zoektocht van een geïnspireerde groep mensen. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat een voedselbos meer is dan een bos met fruitbomen. Voorlopig moeten we ons richten op uitwisseling van ideeën tussen permacultuur, reguliere landbouw en biologische landbouw. Alleen samen komen we verder.








  • Kenmerken
Kenmerken

Meerjarige teelten

Locatie: Oeken, Gelderland

Opdrachtgever: Particulier

Partners: Walda Schenk

Status: In uitvoering

Periode: 2017

Thema: Permacultuur. Alternatieve teelten.


Organische ontwikkeling van een voedselbos


Tuinontwerp-100615-1280x1508.jpg

Landelijke tuin met theatraal zicht over het Vechtdal

Historische Vechthoeve

In Dalfsen, in de Marshoek, een middeleeuwse broekontginning in het stroomdal van de Overijsselse Vecht, ligt een woonboerderij met een prachtig maar in slechte staat verkerend boerenerf. De eigenaren vroegen Hofstra|Heersche om hulp bij de vormgeving van erf en tuin.


Aan het Vechtdal

De fraai beplante Marshoekersteeg vormt de ontginningsbasis, van hieruit is onder een hoek, in een visgraatmotief, het landschap ontgonnen. Het gaat om een relatief vlak en open gebied. Het erf van de woonboerderij wordt omringd door historische gebouwen met elk een eigen volume, oriëntatie en nokrichting. Het woonhuis (vrij formeel) en de schuur (hallenhuis) zijn rietgedekt en stammen uit de eerste helft van de negentiende-eeuw. Het erf is omzoomd met singels en vanuit de achterzijde is er een prachtig zicht over de weilanden, geflankeerd door oude eikenlanen.







Een nieuw begin

We stellen een nieuwe en logische indeling van de tuin voor met een duidelijke gradatie tussen voorerf en achtererf. Op het voorerf krijgen alle functionele en representatieve elementen een plek. Denk aan de siertuin, het parkeren en een fraaie hoogstam-boomgaard. Aan de achterzijde komen de elementen die je privé gebruikt, zoals zonneterrassen en een zwemvijver.



Tuinontwerp

Het ontwerp brengt het omringende landschap tot aan de achterdeur. Zichtlijnen op de omgeving worden vrijgemaakt in de bestaande erfsingel. De zwemvijver op de voorgrond vormt het podium voor het nieuwverworven uitzicht, twee houtsingels zijn de coulissen. De paardenweide sluit naadloos aan op de tuin. De dieren figureren in een prachtig landschappelijk decor. Het gehele ensemble van gebouwen komt in aaneengesloten verharding te staan. De donker gebakken klinkers zorgen voor een mooi contrast met de historische gevelsteen. Het aaneengesloten oppervlak onderstreept het functionele karakter rond de gebouwen.






Werkzaamheden

Hofstra|Heersche maakte een tuinontwerp met daarin een inventarisatie, een zon-schaduwanalyse, een functioneel plan, beplantingsplan en een werktekening. Op basis van het ontwerp voerde een lokale aannemer het werk uit.




  • Kenmerken
Kenmerken

Historische Vechthoeve

Locatie: Dalfsen, Overijssel

Opdrachtgever: Particulier

Partners: Wup contractmanagement

Status: Uitgevoerd

Periode: 2015

Thema: Tuin. Beplanting. Uitvoering.


Landelijke tuin met theatraal zicht op het Vechtdal


error: Content is protected !!